Het Vestingeiland kent een rijke historie. Al meer dan 50 jaar wordt deze activiteit in Naarden georganiseerd. Vele generaties hebben dus al een weekje op het eiland rondgelopen. Hoe het er vroeger aan toe ging? Kijk maar eens naar een paar zwart-witfoto’s uit de oude doos.
Vroeger werd er nog geen brug gebouwd, maar werden de kinderen per boot naar het eiland vervoerd. Gelukkig waren er toen nog een stuk minder deelnemers, waardoor ze met z’n allen op een grote schuit pasten.
Een schuit had geen motor dus er moet ‘geboomd’ worden. Met lange stokken die helemaal tot de bodem van de gracht kwamen werd de boot voortgeduwd. En als de stokken niet meer tot de bodem kwamen werd er natuurlijk geroeid.
De burgemeester van Naarden kwam de hutten jureren en kleedde zich naar de toenmalige Vestingeiland dresscode.
Het vestingeiland is bedacht door Sergeant Majoor van de Kruk, vandaar de naam van het eerste Vestingeiland: Krukania (1972).
Sindsdien zijn er vele thema’s langsgekomen. Enkele leuke feitjes: In 1994 is er een bond opgericht voor moeders die het niet meer zien zitten in verband met de smerigheid van de kleren waarmee een doorsnee vestingeiland-kind thuiskomt. In 1996 was de allereerste gewonde geen kind maar een moeder, ook zij kreeg de toen verplichte biotex-behandeling. Helaas kreeg ze geen dropje om de pijn te verzachten.